H95 Bűvösvölgy Médiaértés

Bemutatkozó:

H95 Bűvösvölgy Médiaértés

Új médiakultúra? Miért, létezett korábbi is? És az milyen volt?

A korunkat megelőző médiakultúrában a kommunikáció jórészt egyirányú volt. Gondoljunk csak arra, hogy aki néhány évtizeddel ezelőtt rádión vagy televízión keresztül akart tájékozódni, az főként passzívan, alárendelten, néha kiszolgáltatottan csupán befogadhatta az információs javakat. Ám a 21. század médiahasználói, az internetgeneráció számára már mindennapi rutin, hogy aktív alakítóivá és szereplőivé válhatnak a digitális univerzumnak.

Ez nemcsak lehetőség, hanem felelősség is. A gyermekek számára már magától értetődő jelenség ez a szerteágazó és sokféle tapasztalást rejtő digitális világ, ezért a mi feladatunk, hogy megtanítsuk nekik az új média előnyeinek biztonságosan élvezetes kihasználását.

Magyarország első médiaértés-oktató központja, a Bűvösvölgy évente több ezer diák előtt nyitja meg azt a kaput, amelyen belépve megtanulható a biztonságos médiahasználat. Az ide látogatók ugyanis megismerik, hogyan készül egy rádióadás, mi az a greenboxtechnika, hogyan lesz biztonságos az okostelefonjuk, vagy hogy hogyan vágják a filmeket, a reklámokat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai a legmodernebb eszközökkel rendelkező budapesti központba egyénileg szervezett csoportok és iskolai osztályok jelentkezését is várják. A foglalkozások hasznos és játékos módon megszerzett tapasztalatokat nyújtanak a 9-16 éves gyermekeknek, valamint a pedagógusoknak és a szülőknek is.