Ithaka

Bemutatkozó:

ITHAKA

Az ITHAKA Nonprofit Kft. 2004 óta foglalkozik a digitális technológiák használatának és társadalmi hatásainak kutatásával. Az elmúlt közel egy évtizedben számos olyan kutatást végeztünk, amely a magyar társadalom, ezen belül pedig kiemelten a fiatalok médiahasználati szokásait vizsgálta. Kutatási és tanácsadási tevékenységünk fókuszában az az átalakuló kommunikációs, szórakozási, tanulási és munkavégzési szokások állnak, de ezen belül egyre hangsúlyosabb szerepet kap a biztonságot és tudatos internethasználat, az ezzel kapcsolatos ismeretek és attitűdök feltérképezése – elsősorban a fiatalabb korosztályok körében. 
Cégünk 2009 óta tagja a nemzetközi EU Kids Online kutatási konzorciumnak, amely elsőként készített el egy átfogó kutatást az internetes veszélyekkel kapcsolatban 25 ezer európai gyerek, illetve szülei részvételével. Ez a kutatás azóta is az egyik első számú referenciapontnak számít az online veszélyekkel és kockázatokkal foglalkozó kutatók, gyakorlati szakemberek, illetve a média körében.

Köszöntő:

A kutatások azt bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol a tudatos és biztonságos internethasználat része az iskolai oktatásnak, a téma hangsúlyosan van jelen a médiában, illetve ahol a szülők és a tanárok nem csak tiltanak, vagy éppen mindent megengednek a gyerekeknek az interneten, hanem beszélgetnek velük, illetve maguk is megpróbálják megérteni ezt az online világot, ott jóval kisebb az esélye annak, hogy valaki akár életre szóló rossz élményeket szerezzen, vagy számára az internet ne az örömök és a határtalan tudás, hanem a frusztráció és a félelem terepe legyen. Ezért minden olyan kezdeményezés, amely mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek és fiatalok számára információt, tudást és készségeket kíván közvetíteni ezen a területen csak üdvözlendő lehet. Bízunk abban, hogy az Invitel által létrehozott oldal sokak számára fog hasznos információkkal szolgálni.