Hogyan védekezzünk az internetes vírusok ellen?

A számítógépen tárolt fotóink, zenéink, dokumentumaink és személyes adataink, valamint internetes böngészési szokásaink mind-mind rendkívül értékesek számunkra. Bár senki sem kíván órákat eltölteni azzal, hogy számítógépe biztonsági rendszerét beállítsa, testre szabja, majd folyamatosan karbantartsa, mégis mindenki szeretné biztonságban tudni magát és szeretteit – főképp a gyermekeit – az egyre változatosabb fenyegetésektől, amelyek az interneten leselkednek rájuk.

Család

A fiatalok az internetre „költöztek”

Vizsgára jelentkezés, szakdolgozat, jegyzet, Facebook, Google vagy YouTube: az alma mater ma már nehezen képzelhető el számítógép és internet nélkül. Nem tankönyvekkel telitömött hátizsákkal, hanem notebookkal, netbookkal és újabban táblagéppel járnak az egyetemi előkészítőre és előadásokra a fiatalok.

De nem kell messzire előre mennünk az időben, hiszen mindez egyre inkább igaz lesz a kisebb gyermekekre is, akik már együtt nőnek fel az internettel, így sokkal otthonosabban mozognak ott, mint szüleik, vagy idősebb társaik. Egyre több óvodás és kisiskolás gyermeknek van hozzáférése számítógépekhez és webes tartalmakhoz, azonban a számítógépek és az internet használata gyermekeinkre nézve megannyi veszélyt és kockázatot rejt magában.

A neten is biztonságban

Biztosan sokunk számára ismerősek a következő kifejezések: csevegőszobák, böngészős online játékok, internetes társkeresők. De említhetnénk a felnőttek számára készült (pl. pornográfiával, fegyverekkel, foglalkozó, de akár az erőszakkal, kábítószerekkel kapcsolatos) weboldalakat is, vagy a közösségi hálózatokat, amelyek többek között arra is lehetőséget teremtenek, hogy a nem megfelelő helyre kattintva vírusok kerüljenek a számítógépünkre. További veszélyt jelenthet az is, hogy ezeken a felületeken gyermekeink kapcsolatba kerülhetnek olyan ismeretlen emberekkel, akik adott esetben megpróbálják megszerezni a személyes adataikat, például a valódi nevüket és lakcímüket. Ha pedig ezzel együtt egy nyaraláson készült családi fotót is közzétesz gyermekünk valós időben, akkor rögtön kiderül, hogy éppen mikor nem tartózkodunk otthon.

Az ilyen jellegű veszélyek miatt nélkülözhetetlen egy olyan biztonsági alkalmazás, amely megvéd bennünket a számítógépes bűnözőktől és a folyamatosan megújuló rosszindulatú szoftverektől. A távközlési szolgáltatók csomagajánlataiban is egyre inkább szereplő vírusvédelmi szoftverek hatékony védelmet nyújtanak a vírusokkal és más internetes fenyegetésekkel szemben. Legtöbbjük telepítése egyszerű, frissítésük pedig automatikusan történik, így használatukkal időt és energiát takaríthatunk meg.

Milyen vírusvédelmet ajánl az Invitel?

Egy jól megválasztott vírusirtó szoftver felismeri a fenyegetéseket és a gyanús, adathalász weboldalakat, így nagyobb biztonságot nyújt internetezés közben, különös tekintettel az online vásárlásokra, illetve az elektronikus banki ügyintézésre. Az Invitel éppen ezért lakossági szolgáltatásai mellé professzionális, jogtiszta és nemzetközileg elismert vírusvédelmi megoldást kínál, amely garantáltan megvédi adatainkat és digitális személyazonosságunkat, illetve nem utolsósorban felügyeli és biztonságossá teszi számunkra az internet használatát.

A napjainkban egyre terjedő felhő-alapú technológia és a számítógépeken futó védelmi folyamat egyesül a legmodernebb internetbiztonsági szoftverekben, amelyek hatékony védelmet nyújtanak az egyre összetettebb fenyegetésekkel szemben. Az egyik legnépszerűbb ilyen megoldás a Kaspersky Internet Security program, amelynek köszönhetően nyugodtan élvezhetjük az internet nyújtotta lehetőségeket, miközben a Kaspersky megvédi számítógépünket és gyermekünket.

A szülői felügyelet funkciót is tartalmazó szoftvernek köszönhetően bárki biztonságban tudhatja szeretteit és jobban kontrollálhatja, hogy gyermekei hogyan és mikor férhetnek hozzá a számítógéphez, az internethez, az alkalmazásokhoz, a játékokhoz és a weboldalakhoz egyaránt. Segítségével korlátozhatjuk és naplózhatjuk gyermekeink csevegéseit, illetve a közösségi hálózatokon folytatott kommunikációját – letilthatjuk például az olyan személyes adatok átadását, mint például a telefonszámok vagy bankkártya szám.

Milyen szinten érdemes megfigyelni és tiltani?

A korlátozás határait minden szülőnek magának kell eldöntenie. Azonban mint a szülő-gyermek kapcsolatban általában, itt is fontos a folyamatos párbeszéd és az őszinte kommunikáció. Éppen ezért célszerű gyermekünkkel megbeszélni a korlátozásokat, illetve annak hátterét és okát, mint az élet számos más területén. Itt is próbáljunk következetesek lenni, hogy gyermekünk ne érezze azt, hogy ellene cselekszünk!

Az Invitelnél elérhető Kaspersky Internet Security szoftverről a www.invitel.hu/virusvedelem oldalon talál bővebb információt.